De voordelen van hersenwerk voor honden. Verrijking is belangrijk omdat het leven van een hond soms een beetje, nou ja…. saai kan zijn? Honden brengen veel tijd door met luieren en wachten tot wij tijd hebben om iets met ze te doen. Hersenwerk is een geweldige manier om de hond iets te doen te geven en om de maaltijden leuk te maken. Ze kunnen ook de eet snelheid van de hond vertragen, wat handig is als de hond een van degenen is die zijn voedsel lijkt te inhaleren. Vanuit het oogpunt van dierenwelzijn zijn puzzelspeeltjes met voedsel geweldig omdat ze honden positieve ervaringen geven bij het verkrijgen van voedsel. Soms zijn mensen bang dat honden voedselspelletjes frustrerend vinden, maar de uitdaging is vaak leuk voor honden. Je kunt het vergelijken met of je instrument leert spelen of een nieuw videospelletje; er kunnen uitdagingen zijn, maar alle successen onderweg zorgen ervoor dat je blijft spelen, net zoals de traktaties die uit het speelgoed vallen, je hond bezig blijven houden.
Het voeren van honden via speelgoed in plaats van een voerbak kan leiden tot een toename van het activiteitsniveau (Su et al 2019). Het kan ook nuttig zijn om huisdieren met overgewicht of obesitas op deze manier te voeren als onderdeel van een afslankprogramma (hoewel je natuurlijk nog steeds moet voorzichtig moet zijn met de hoeveelheden die je geeft). Uit een onderzoek bleek dat honden graag werken voor hun eten of andere beloningen lees bijv. dit onderzoek: McGowan et al 201. Een andere studie toonde aan dat wanneer laboratoriumhonden die in kennels leven puzzeltjes krijgen, ze minder blaffen, actiever zijn en meer tijd besteden aan eten in vergelijking met honden die het speelgoed niet krijgen (Schipper et al 2008). Toen militaire werkhonden (allemaal duitse herders trouwens) dagelijks voer in een puzzelvorm in hun kennel kregen, aten ze alles op, en als het eenmaal op was, waren ze er niet meer bijzonder in geïnteresseerd in het voerspel(Gaines et al. 2008). Dit suggereert dat het bij voerpuzzels draait om het eten en geen speelgoed op zich is. Uit deze studie bleek dat – in tegenstelling tot wat destijds algemeen werd gedacht – het gebruik van voerpuzzels geen invloed had op het vermogen van een hond om te werken. Hoewel er meer onderzoek nodig is naar alternatief speelgoed voor honden, weten we in het algemeen dat lichaamsbeweging en verrijking goed is voor honden. Veel mensen vinden het ook leuk om te zien hoe hun hond moet puzzelen om het eten te bemachtigen, dus het is leuk voor zowel de persoon als de hond. Een dingetje om echt samen te doen dus.
Hoe begin je met hersenwerk?
Wanneer je voor het eerst een puzzeltje introduceert, maak het je hond dan heel gemakkelijk. Als het speelgoed verschillende niveaus heeft, zoals de spelletjes van Nina Ottosson stel het dan in op het gemakkelijkste niveau. Gebruik ook lekkere traktaties om de aandacht van de hond te trekken en om ze te stimuleren voor de eerste paar keer dat ze het gebruiken. Vul hem zo dat de lekkernijen er makkelijk uitvallen. Als de hond niet geïnteresseerd is in het speeltje, manipuleer het dan zelf een beetje om hun aandacht te trekken en om te laten zien dat er snoepjes uit zullen vallen. Als je het het voerspelletje uiteindelijk wilt gebruiken om maaltijden te voeren, kun je geleidelijk overgaan van lekkernijen naar een combinatie van lekkernijen en brokjes, en vervolgens naar alle brokjes.
Wat doe je als je meer dan 1 hond hebt?
Als je meer dan één hond in huis hebt, zorg er dan voor dat elke hond alleen kan genieten van hun spelletje zonder zich zorgen te hoeven maken of de andere hond het probeert af te pakken of zich er mee gaat bemoeien Je kunt huisdierhekjes of -hekken gebruiken om ze uit elkaar te houden, of het speelgoed in de bench geven. Dus eigenlijk liever niet samen geven of dicht bij elkaar. Dit leid vaak tot ruzie en dat wil je niet. Al zijn er ook honden die prima naast elkaar kunnen puzzelen. Blijf er wel altijd bij en speel samen.
Wat zijn nu leuke spelletjes?
Er zijn tegenwoordig heel veel spelletjes te vinden. Dit zijn een paar voorbeelden van spelletjes die wij van Beyond dogs in huis hebben. Er zijn ook een soort van leen spel bibliotheken te vinden op het internet.
Een kong
De Kong is inmiddels een klassieker geworden. Het is verkrijgbaar in verschillende maten; een puppyversie, een seniorenversie en een extreme-versie voor flinke kauwers, dus er is voor elke hond wel een te vinden. Je kunt ze ook moeilijker maken door te veranderen wat je erin doet en/of door het in te vriezen. Je kunt deze ook goed gebruiken voor het “normale” eten van de hond. Met name als je KVV geeft bij losse brokken is het minder geschikt kies dan voor de wobbler.
De Kong Wobbler
Je stopt er lekkers of brokjes in en je hond moet het speeltje laten wiebelen zodat het voer uit het gat valt. Je kunt deze ook goed gebruiken voor het “normale” eten voor de hond mits dit uit brokken bestaat.
De Nina Ottosson of variaties daarvan
De nina ottosson spelletjes zijn enorm leuk vindt ik zelf. Al zijn ze wel erg duur. Maar soms kan je ergens een koopje vinden of lenen.
De Brick, de steen, heeft verschillende onderdelen die je hond kan verwijderen of verplaatsen om het voer eronderuit te halen. Je kunt slechts enkele stenen gebruiken om het gemakkelijker te maken, of allemaal om het moeilijker te maken.
De IQ-traktatiebal of variaties daarvan Doe er wat lekkers of brokjes in en je hond moet de bal rond-rollen om ze uit het gaatje te laten vallen. Bij sommige speeltjes is het gat verstelbaar, zodat je de moeilijkheidsgraad kunt wijzigen.
De snuffelmat
Een snuffelmat is een mat met lange lussen stof. Je verstopt de lekkernijen of het eten tussen de lussen en je hond moet ze eruit snuffelen/eten. Dit is een van de favoriete spelletjes van de loge honden hier.
Je kunt snuffelmatten ook goed zelf maken. Ook zijn deze matten te wassen in de wasmachine.
Voerbakken als slow feeders.
De voerbakken voor slowfeeders hebben veel vakjes of staafjes om het voor de hond moeilijker te maken om het voer eruit te halen. Ze zijn een goede manier om de hond langzamer te laten eten. Ze kunnen nu niet meer in een keer grote happen nemen. Er zijn diverse soorten en maten te vinden. Onze ervaringen zijn dat ze ook echt werken. En de honden dus langzamer moeten eten.
DIY voer puzzels
Het mooie van voerpuzzeltjes is dat je heel veel zelf kunt maken voor zeer weinig kosten. Snoepjes in een kartonnen doos te verstoppen met oud papier, of een paar gaten in de zijkant van een waterfles te maken en er snoepjes in doen zodat je hond de fles moet rondrollen om de lekkernijen eruit t laten vallen. (Zorg ervoor dat er geen scherpe randen aan zitten). Ook kan je de fles ophangen via een touw of een stok die je door de fles boord en vast zet tussen een paar stoel/tafelpoten of een zelfgemaakte houder. Er zijn op internet heel veel variaties te vinden. Zo kan je dus van recyclebaar materiaal hele leuke spelletjes bedenken en maken.
Lickimat
De lickimat is een andere manier om de snelheid waarmee de hond eet te vertragen. Je kunt yoghurt, pindakaas (Controleer altijd of pindakaas niet de kunstmatige zoetstof xylitol bevat, die giftig is voor honden) of nat hondenvoer / kvv over de lickimat smeren en de hond likt deze vervolgens op. Lickimatten zijn ook handig in training of wanneer je een langdurige traktatie wilt geven, zoals bij het borstelen van de hond.
Referenties
Hieronder een aantal links naar wetenschappelijk onderzoek. Als je meer van dit soort onderzoeken wilt lezen kan je het beste google scholar gebruiken. Dit zoekgedeelte is gericht op publicatie van onderzoeken.
McGowan RT, Rehn T, Norling Y, & Keeling LJ (2014). Positive affect and learning: exploring the “Eureka Effect” in dogs. Animal Cognition, 17 (3), 577-87 PMID: 24096703
Su, D. K., Murphy, M., Hand, A., Zhu, X., & Witzel‐Rollins, A. (2019). Impact of feeding method on overall activity of indoor, client‐owned dogs. Journal of Small Animal Practice, 60(7), 438-443.
Gaines, S. A., Rooney, N. J., & Bradshaw, J. W. (2008). The effect of feeding enrichment upon reported working ability and behavior of kenneled working dogs. Journal of Forensic Sciences, 53(6), 1400-1404.
Schipper, L. L., Vinke, C. M., Schilder, M. B., & Spruijt, B. M. (2008). The effect of feeding enrichment toys on the behaviour of kennelled dogs (Canis familiaris). Applied Animal Behaviour Science, 114(1-2), 182-195.
Wil je geen onderzoeken lezen maar gewoon simpele voorbeelden zien dan is er op gezichtjesboek een groep genaamd “hersenwerk voor honden”. Ook op youtube kan je heel veel flimpjes vinden van mensen die enorm creatief zijn geweest met het maken van allerlei spelletjes. Ben je niet zo’n crea bea dan zijn spelletjes ook te koop. Bij zooplus, agradi en diverse grotere hondenwinkels zijn inmiddels voorzien van spelmateriaal in allerlei prijsklasses.