zo leer je, je puppy zitten

"zit"
Voorwoord

SMAF

 

leren zitten

Hoe leer ik mijn hond zitten? Dit lijkt heel makkelijk omdat je het bijna elke hond ziet doen. Hoe leer je, je hond op een goede manier zitten?

Wat betekend zitten eigenlijk? Daar moet je eerst even bij stilstaan. Dat is heel belangrijk voor het eindplaatje wat je in je hoofd hebt zitten. En wat voor signaal woord ga je daarbij gebruiken? En welke lichaamstaal gebruik je daarbij? Nu heb je als het goed is een bepaald beeld gevormd van wat je wilt bereiken.

Het woord zitten bestaat uit verschillende onderdelen. Hieronder heb ik het uitgeschreven van wat je doet en wat er gebeurd. Het is een heel theoretisch verhaaltje maar wel erg belangrijk. Het is een stukje bewust wording van wat jij moet doen voor de hond om duidelijke signalen te gaan geven. En de hond dus gaat doen wat jij in je hoofd hebt zitten. Dat hij dus jou signalen gaat begrijpen.

Hoe is de opdracht ‘zit ‘ opgebouwd, uit welke onderdelen bestaat het ?

in SMAF taal

Ga zitten tegenover mij

Naam van de hond,(hond kijkt naar je),geluid

Zit(doe je kont op de grond en houdt het daar tot een ander signaal wordt gegeven),geluid(zit)

Zit,hand(naar boven/voren gaande beweging met de hand)

Vrij(geen gedrag wordt bekrachtigd),geluid(vrij)

Vrij,hand (hand vrij,hand zwaait naar voren)

Gedrag
Hond kijkt naar je
Hond gaat zitten
Hond beweegt

Gevolg
“!voertje” (brokje of trainertje)
“!geluid” (goed / yes / oké)

Naam,geluid => hond kijkt naar je => zit,geluid + zit,handgebaar + zit,voertje => hond gaat zitten => !”geluid”+”!voertje” => vrij,geluid + vrij,lichaamstaal => hond gaat weer lopen.

Hier wordt dus duidelijk dat elke opdracht hoe klein het ook lijkt, uit verschillende handelingen bestaat en al deze handelingen duidelijk moeten zijn voor de hond.
Anders is de hele opdracht voor de hond niet uit te voeren omdat hij het simpel weg niet begrijpt wat de bedoeling is. Dat kan je de hond niet kwalijk nemen die fout zit bij de mens. De mens moet echt heel goed nadenken en begrijpen dat de hond geen mensentaal kan verstaan.
Nadat je het woord “zit” hebt aangeleerd zal de hond het niet meer zo gauw vergeten. Denk er wel aan dat je elke opdracht zo nu en dan moet herhalen. Anders wordt het vergeten en zal je opnieuw moeten beginnen met het aanleren van het bewuste woord.

We gaan nu het bovenstaande uitwerken naar de praktijk.
Je kan honderd keer tegen je puppy zeggen “zit” daar er zal weinig gebeuren.
Dat ga je oefenen. Neem een paar brokjes. Puppy brokjes zijn ideaal om een kleintje oefeningen te leren.

Ga op de grond zitten. De puppy komt vast naar je toe en ruikt dat je lekkers in je hand hebt. Haal één brokje uit je hand en houdt deze tussen duim en vinger in, duidelijk zichtbaar voor je puppy. Ga rustig met je hand naar boven, over het koppie van de hond heen (houdt je hand dus hoog) en ga met een boogje richting de achterkant van je hond. Puppy wil heel graag het brokje hebben en zal met zijn koppie naar boven gaan en daardoor als een soort automatisme gaan zitten. Dat is een stukje biomechanica. En kan je heel nuttig gebruiken op deze manier. Zodra puppy zit geef jij het voertje. Dit herhaal je een paar keer maar zeg verder nog niks.
Je zult merken dat je puppy het vrij snel doorheeft wat de bedoeling is en gaat steeds sneller zitten. 

Nu ga jij het woord “zit” toevoegen. Zodra het pupje met zijn kont de grond raakt zeg jij “zit” Dit herhaal je ook weer een aantal keer achter elkaar. En stop je even. Ga wat anders doen en speel het zit spelletje nog een keer. Doe dit een keer of 4 a 5 per dag.
Je zult zien dat puppy het steeds sneller zal uitvoeren. Hij begint de link te leggen tussen het woord “zit” en dat hij daarna iets lekkers krijgt.

 

Nu ga je steeds meer verfijnen. Je puppy moet echt geheel met zijn kont op de grond zitten voor je het woordje “zit” zegt. Dus echt met zijn kont op de grond en daar blijven zitten en dan pas zeg jij “zit” en geef je een lekkertje. Je lokt hem nog steeds met een voertje over zijn koppie heen naar achteren zodat niet alleen jou stemsignaal wordt gekoppeld aan het gedrag maar ook jou lichaamstaal.

Gaat dit allemaal goed kan je gaan variëren tussen zitten op de grond, de oefening doen en gaan staan. Want tenslotte wil je straks niet steeds op de grond gaan zitten om je hond te laten gaan zitten. Dus jou lichaamstaal moet worden uitgebreid naar staan.
Je kunt hierbij nog steeds je hand een stukje over het koppie van de pup halen om het te laten zitten. Naarmate je dit meerdere dagen hebt gedaan kan je langzaam je hand beweging gaan afbouwen. Minder overdreven maken. Maar blijf nog wel een handgebaar houden dat maakt het alleen maar makkelijker voor jezelf om duidelijk te zijn naar de hond. Blijf bevestigen dat je puppy het goed heeft gedaan.

Je bevestigd goed gedrag op het moment dat het uitgevoerd is. Dus de hond zit daadwerkelijk met zijn kont op de grond en jij zegt bijvoorbeeld “yesss” en dan direct daarop volgend geef jij een lekkertje. Zo leer je de hond dat zijn gedrag die hij op dat moment laat zien goed is.

Na een tijdje oefenen weet de hond wat het woord “zit” betekend: ga met je kont op de grond zitten totdat er een ander signaal wordt gegeven.
Vanaf het moment dat jij overtuigd bent dat de hond het snapt kan je langzaam minder lekkertjes gebruiken. De ene keer geef je wel een voertje de andere keer niet. Of twee keer de opdracht uitvoeren zonder een lekkertje en de derde keer wel weer een lekkertje. Je gaat dan op interval verder. Nadat ook deze stap goed gaat kan je het lekkertje weg laten en hoef je het maar zo heel af en toe te geven.
Nu de hond dit goed kan in een rustige omgeving zonder veel afleiding ga je oefenen op plekken waar meer afleiding is. Kan de hond dan nog steeds aan je vraag voldoen?

Dit signaal woord “zit” kan je overal voor gebruiken. Als je de hond eten gaat geven en je wilt voorkomen dat het bakje al uit je handen wordt gedrukt voordat je het op de grond hebt staan. Of je hond laten zitten om de riem om te doen. Voordat je de deur open doet om naar buiten te gaan. Voorkomen dat de hond uit de auto sprint om het bos in te sjeesen. En noem maar op. Het gedrag zitten is een heel belangrijk en nuttige (veiligheids) oefening om je hond aan te leren.

 

Valkuilen.
Veel voorkomende valkuilen zijn:
-Te veel afleiding tijdens het oefenen. Begin altijd op een rustige plek in huis. Zonder spelende kinderen televisie/radio en andere afleidingen.
-Te veel ruis in je communicatie. Maak rustige bewegingen en praat rustig met je puppy. Wees duidelijk met je signaal woord en je lichaamstaal.

Gebruik het signaal woord maar 1 x en niet 3 x achter elkaar omdat je puppy niet meteen luistert. Straks moet je drie keer het woordje “zit” zeggen voordat je puppy gaat zitten omdat hij denkt dat het zo moet. Wees geduldig en consequent.

-Ga niet te snel. Doe het in het tempo van de hond en niet die van jou. Wij mensen willen tenslotte dat iets liever gisteren dan vandaag gebeurd. Iets half aanleren geeft vroeg of laat problemen.
Denk ook aan je toon, laat deze vriendelijk klinken en kijk er ook vriendelijk bij. Tenslotte vraag je iets van je hond waarvan jij graag ziet dat de hond het ook uitvoert.
-oefen ook nooit te lang achter elkaar! Stop op tijd.