Trainen van de muilkorf

Het trainen van het dragen van een muilkorf kan best handig zijn. Deze vraag wordt zo nu en dan gesteld. En of ik daarbij kan helpen.
Ik kwam een mooi filmpje tegen op youtube van hoe je dat kunt aanleren bij een hond. Deze meneer legt het heel duidelijk en rustig uit. Ook zijn positieve manier van werken in dit filmpje spreekt mij wel aan. Ik zou het niet zo mooi kunnen laten zien als in het onderstaande filmpje. Daarom wijd ik even wat aandacht aan het trainen van de muilkorf.

Soms is het gebruik van een muilkorf best handig. En niet altijd in negatieve zin omdat je hond zo gevaarlijk is voor andere honden. Soms vindt je hond de dierenarts niet zo lief. Tenslotte doen deze mensen bijna altijd vervelende dingen zoals enten en drukken op plekken daar waar je net even te veel pijn hebt.
En ja…..das natuurlijk best moeilijk voor je hond om dan beleeft te blijven.

De hulp vraag van het dragen van een korf kwam eigenlijk van mensen waarvan de hond houdt om te snoepen van hondendrollen. Dat vinden wij niet alleen onsmakelijk maar het heeft ook nadelen; namelijk dat deze uitwerpselen ziektes kunnen bevatten en je hond dus ziek wordt.

Je kunt het laatste goed trainen maar dat is best lastig omdat dit gedrag zelf belonend is. Dan moet je heel scherp op blijven letten tijdens je wandelingen. Aan de lijn gaat dat meestal wel goed, je hebt tenslotte controle. Als je hond los loopt wordt dat erg moeilijk want het gaat zo snel en vaak verder bij je vandaan.
Dan kan een muilkorf een handje helpen om de beginselen van de “niet meer mogen eten van drollen” training te starten. Want voorkomen is beter dan genezen. Tijdens het dragen van de muilkorf kan jij goed oefenen en de juiste signalen aanleren aan je hond. Daarna kan de hond weer zonder korf verder lopen. Zoals ik het nu geschreven heb klinkt het simpel en snel maar, dit is een vrij intensieve training en ook wat tijd en inspanning kost. Zeker als de hond al meerdere keren de kans heeft gehad dit gedrag uit te oefenen.

Neem je, je hond mee op vakantie? Dan kan het zo zijn dat, dat specifieke land een muilkorf verplichting heeft in het openbaar vervoer. De hond zal er eentje moeten dragen als je met de trein of bus gaat. Doe dus altijd uitgebreid onderzoek naar het land waar je naar toe gaat. Wat de regels betreffende honden zijn. Wanneer je dit weet kan je ruim van te voren oefenen en geeft het geen stress bij de hond waardoor jij rustig reizen.

link naar filmpje