De riem is een krachtig communicatiemiddel dat uitgebreide informatie stuurt naar de hond. De hond wordt heel vaak gestraft middels de lijn door ongepast gebruik ervan. Veelal door gebrek aan erkenning van het belang door sommige trainers.

Als je begint met de riem te introduceren bij je puppy doe je dat in huis. Korte stukjes met zo min mogelijk afleiding daarna bouw je het uit naar de tuin en later op straat.

Je maakt tijdens deze oefeningen afspraken met de hond die zowel in het belang zijn van de hond (veiligheid op straat) en die voor de eigenaar (controle)

Hoe je dat doet leer je tijdens mijn cursus “wandelen aan de smiley lijn.”

Passende aan de lijn training kan misverstanden helpen te voorkomen en de communicatie tussen hond en eigenaar verbeteren. Beide moeten zich comfortabel voelen tijdens het wandelen.
Zo voorkom je onnodig ruk en pluk werk en dus ongemak aan beide zijdes van de lijn. Dit leid enkel tot frustratie en maakt wandelen een stuk minder leuk. Je hond kan namelijk heel goed aan de lijn lopen zonder te trekken maar toch kunnen snuffelen en een plasje doen en weer samen door lopen.

Ook ontmoetingen met andere honden moet je wel overwogen trainen. Leer je hond niet zo maar op elke andere hond af te rennen als je aan de lijn loopt. Dit zorgt ervoor dat je zelf een ruk aan je arm krijgt, de andere hond die in de buurt loopt wellicht helemaal geen contact wil en dus boos wordt. En je eigen hond totaal gefrustreerd raakt en allerlei acties gaat uitoefenen om zijn zin te krijgen namelijk contact met soortgenoten. Zo ontstaat er een confrontatie tussen jou, je hond en de andere hond met eigenaar. En dat is voor niemand prettig.

 

Dit alles is heel goed te oefenen met enkel positieve-training en ja het eindresultaat haal je echt niet van de één op de andere dag. Hier moet je wel wat tijd en energie in willen steken maar, je hebt wel je hondenleven lang plezier van deze training.
Ik heb het in dit verhaal niet over uitvallende honden naar andere honden. Dit heeft vaak een andere oorzaak en hoor je op een andere manier aan te pakken. Dit wandelen aan de smiley lijn is er een onderdeel van maar de mindset van de (zoals ze dat vaak noemen reactieve ) hond zal eerst moeten veranderen voordat je de smiley lijn op straat kan inzetten. En hoort daarom in een andere training thuis. BAT-training heeft daarbij mijn voorkeur. De Smiley lijn wandeling is voor mensen die graag met een hond, zonder trekken, aan de lijn willen kunnen wandelen.
Er zijn diverse oefeningen die je kunt doen om dit te bereiken dit kan per hond verschillen. Daarom adviseer ik altijd prive trainingen voor het wandelen aan de smiley lijn. Heb je interesse? Stuur dan een mailtje naar Beyond dogs.